Чт, 16.05.2024, 17:00Головна | Реєстрація | Увійти

Календар новин

«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Форма входження

ВІТАЮ ВАС Гість!

Пошук

Опитування

Оцініть мій скромний сайт
Всього відповідей: 40

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET free counters


Всього онлайн : 1
Гостів: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 3 » Рік статистичної похибки
Рік статистичної похибки
12:07

Напередодні загальнонародного свята річниці нової влади, "Коментарі" провели регіональний зріз цінових досягнень уряду Миколи Азарова.

Статистика - головний біль всіх урядів України. Чомусь серед політиків (чиновників) вважається, що чим нижчі офіційні цифри ІСЦ і вищі цифри ВВП - тим успішніша робота влади. Але, якщо, як зауважив сучасний класик, "ВВП на хліб не намажеш", то статистику споживчих цін нинішній уряд "намазує" населенню із завидною завзятістю.

Ось і на останньому великому телеефірі прем'єр-міністру Миколі Азарову вкотре країні довелося доводити, що Кабмін не малює інфляцію. Тим більше, що днями самі підлеглі Азарова почали розповідати ЗМІ про подібні "вказівки" згори. "Інфляція визначається приблизно щодо 300 товарних позицій, з яких у 2010 році щодо 38 позицій ціни знизилися, по 250 зросли, але менше ніж на 9%, щодо 20 позицій - більш ніж на 9%", - пояснив глава Кабміну телеглядачам.

І тут же уточнив, що "здешевлення" при ньому відбулося на свинину. Якщо хто не зрозумів.

Правда, зрозуміліше від роз'яснень глави уряду не стало. Адже, згідно з даними Держкомстату, ця продукція за рік подорожчала на 0,8%. Але якщо говорити про протистояння "Держкомстат - базар", то різниця в цифрах виходить ще більшою. Навіть якщо відкинути "два місяці Тимошенко".

На київському звичайному ринку кілограм свинини з кінця весни подорожчав з 45-50 гривень до 60 гривень. Але це ж столиця, може помітити прем'єр. Але чомусь зростання цін спостерігається і в регіонах країни. При цьому, темпи майже не поступаються київському подорожчанню. Ось в Криму кілограм цього м'яса не купиш дешевше 50 гривень (зростання понад 5% з весни), а на базарах Луганщини, як передають кореспонденти видання, за останні 11 місяців м'ясо додало в ціні 15 гривень.

До речі, в Одесі, в якій кілька місяців тому Микола Янович будьонівським наскоком "збивав" ціни на картоплю, кілограм свинини подорожчав на 20 гривень. Кореспонденти видання в Харкові стверджують, що в місцевих магазинах м'ясо за "звітний" період подорожчало в півтора рази. Та ж свинина в Харкові вже наздогнала столичну ціну - рік тому коштувала 40-45 гривень за кілограм, а зараз вже 55-60. Як бачимо, свинина подешевшала по всій країні. І, можливо, уряду доповнить оптимізму хоч той факт, що найповільніше ціни зростали в Західній Українв - за рік свинина для покупця подорожчала на 5 гривень.

У принципі, сало і стало тим стимулом, який змусив редакцію, використавши свої регіональні ресурси, відстежити Індекс цін в областях України.

Борщовий набір

За узагальненими даними наших кореспондентів, в середньому овочі для традиційної української страви з минулої весни подорожчали на 35%. Деякі з складових в ціні піднялися більше. Наприклад, на київських базарах капуста (яку так любить Микола Янович) взагалі встановила ціновий рекорд, "пробивши" позначку у 8 гривень за кілограм. А ще рік тому її ціна була на рівні 3-х гривень. В Одесі, як повідомляють кореспонденти видання, її ціна була 2,30. Зараз - 7 гривень. У Донецьку капуста - 8,50. Картопля - 7,50. Це навіть дорожче, ніж у Києві. За підрахунками наших кримських кореспондентів, щоб зварити борщ на півострові, потрібно витратити вже понад 37 гривень. Рік тому можна було обійтися 30-ма.

Квартплата

Друга категорія витрат, яка спустошує гаманці українців, оплата житлово-комунальних послуг. Тут відразу треба уточнити, що Держкомстат минулого року нарахував зростання менше 14%. Хоча, навіть з березня утримання київської двокімнатної квартири подорожчало на 26%. В Одесі тарифи, за даними наших кореспондентів, не змінювалися ще з минулого березня. Не змінювалися вони поки і в Луганську. Тепер там обігріти метр площі буде коштувати не 6,83 грн, а 7,57. При цьому місцева влада вже заявила, що нові тарифи недотягують до економічно обґрунтованих. В інших же регіонах хочуть підвищити квартплату відразу мінімум на 30%.

Діти йдуть до школи

Ще один обов'язковий рядок бюджету українця - збирання дітей до школи. У Києві за останній рік тільки щомісячне "спонсорування" школи подорожчало на третину. У середньому - до 450 гривень. Без витрат на одяг, харчування і зошити. У Донецьку "набір першокласника", за даними видання, цієї осені вже був на чверть дорожчим від торішнього - близько 600 гривень. За даними зі Львова, подорожчання шкільного навчання можна оцінити відсотків у 35%.

А ось "набір першокласника" в 2010 році в Донецьку коштував вже 500-600 гривень. Тоді як рік тому - 450. Витрати батьків у Криму на канцтовари своїх чад у цьому році зросли на 20%.

Дорослі їдуть на роботу

На початку березня минулого року середня ціна А-95 бензину в Україні становила 7,80. У Луганській області сьогодні ж його ціна вища рівно на гривню. Десь стільки ж просять і в Криму (рік тому - 7,98). У Львові бензин підтримує співвітчизників зі Сходу - літр А-95 продають по 8,75.

На тлі подорожчання палива підвищують і тарифи перевізники. У Донецьку в новому році проїзд подорожчав на 50 копійок. Стільки ж у Києві. Чи загрожують півгривні додати в найближчі дні і харківським пасажирам, які їздять у тролейбусах і трамваях. А ось пасажирам харківського метро ці додаткові витрати вже "накинули".

Побутова техніка - порятунок статистики

В уряді великі надії покладали саме на цей сектор товарів. Він повинен був падінням попиту тягнути весь "ціновий" ланцюжок. Харків спробував підтвердити цю гіпотезу влади. Але вдалося тільки плазмовим телевізорам - вони подешевшали. Для тих, хто міг би заплатити 6 тисяч гривень. В Одесі телевізори з рідкокристалічним екраном також трохи подешевшали. А ось двокамерний холодильник в ціні не змінився. А от у Луганську цього не сталося. Тим більше, інші товари "побутової" групи навіть мали зворотний тренд. Це спостерігалося й у Києві. Особливо восени, коли євро повз вгору. Львів продемонстрував у цьому плані єдність зі столицею.


За матеріалами Коментарі

Переглядів: 971 | Додав(ла): volfy | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright Vovchyk ©2007 - 2024 |