Сб, 27.04.2024, 17:07Головна | Реєстрація | Увійти

Календар новин

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входження

ВІТАЮ ВАС Гість!

Пошук

Опитування

Оцініть мій скромний сайт
Всього відповідей: 40

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET free counters


Всього онлайн : 1
Гостів: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 5 » Крим - не Росія, або 12 фактів про Крим український
Крим - не Росія, або 12 фактів про Крим український
18:58

Автор: Сашко Кульчицький, Джерело: ГУРТ
Сьогоднішні російські ЗМІ переповнені пропагандистськими гаслами, на зразок: «Крым – русская земля», «Севастополь – город русских моряков» і посилаються до ефемерної історичної справедливості, за якою Крим мав би належати Росії. Та чи так воно насправді? І наскільки заслужено Крим належить Україні? ГУРТ спробував розбіратися в цьому питанні, зібравши добірку фактів про історичну близькість Криму саме до українців.

Джерело: bike-crimea.com

Факт 1. У І-ІІ ст. до н.е. в Криму вперше з’являється народність, яку грецькі історики називають «роксолани». У 94 р. до н.е., за свідченнями римського історика Страбона, відбувалась війна між Мітридатом Євпатором та плем’ям роксоланів за контроль над південним Кримом. В ході неї роксолани програли і відійшли на територію центрального Криму. Як відомо, термін «роксолани» був загальновживаним для західних істориків, включно до ХVІІІ століття, для позначення українців.

Факт 2. За часів правління Святослава, на території Криму утворилося Тмутараканське князівство, що включало в себе частину Кримського півострова. Обмеження впливу Русі в Криму неодноразово з’являлося в умовах договорів Києва з Візантією, яка вважали Крим об’єктом власного впливу.

Факт 3. Ще у Київських літописах, головні на той час порти Криму називалися українськими назвами, вочевидь, переінакшеними з грецької мови на українську: Судак звався "Сурож", Херсонес – 2Корсунем", Керч – "Корчево", Євпаторія – "Козлов".

Джерело: bike-crimea.com

Факт 4. Українці складали переважну більшість передових загонів російського війська під час усіх Російсько-Турецьких воєн за Крим. У 1735-38 роках діяло 50 тис. українців, без урахування морських козаків. У 1776 році, вже після розгрому останньої Січі, російські полководці змушені були заново організувати суто українські військові формування, за запорізьким зразком, для війни в Криму.

Факт 5. Укріплення Криму в складі Російської Імперії та його розбудови відбувалося за планом графа українського походження Олександра Безбородька. Саме план Безбородька і втілював у Криму граф Потьомкін, стараннями якого в 1783 році Крим було приєднано до Росії.

Факт 6. Перші кораблі Чорноморського флоту належали Дніпровській та Азовській флотиліям, які повністю складалися з козаків. Увесь склад флоту, станом на його появу у 1789 році, 4 великих корабля і близько 200 малих, обслуговувались козаками. Відтак, справжніми засновниками теперішнього російського Чорноморського флоту є українці.

Факт 7. Напередодні лютневої революції 1917 року у Севастополі діяв підпільний гурток офіцерів «Кобзар». Саме офіцери зі складу гуртка пізніше творили Севастопольську українську громаду. На її перше засідання, що проходило під жовто-синіми прапорами та портретами Шевченка, прийшло кілька тисяч чоловік. Аналогічні гуртки та зібрання були і в Сімферополі, і в інших кримських містах.

Факт 8. 12 жовтня 1917 року на усіх кораблях Чорноморського флоту у Севастополі було піднято жовто-сині прапори. Зняття прапорів вдалося добитися тільки за кілька днів завдяки масованому тиску з Петербургу, при цьому деякі кораблі (наприклад, міноносець «Завидный») узагалі відмовилися зняти прапор.  

Факт 9. У 1918 році за приєднання Криму до України виступив з’їзд землевласників та хліборобів півострова. А також про включення регіону до складу УНР, за умов гарантування культурних привілеїв, неодноразово зверталися делегати від кримськотатарського народу. На заваді приєднанню стали німецькі війська, що тоді контролювали Крим.

Джерело: wikimedia.org

Факт 10. Повальна русифікація українців Криму почалася ще в 20-ті роки ХХ століття. Тоді більшовиками були розпущені усі українські школи, які фінансувалися, здебільшого, коштом самих українців. Не зважаючи на наявність значної групи українців на півострові, можливість для навчання українською мовою для них була повністю відрізана. Прикметно, що кримськотатарські, вірменські, болгарські, караїмські та єврейські школи півострова продовжували працювати.

Факт 11. В 1941 році окупаційні німецькі війська, реагуючи на потреби населення, дали дозвіл на створення в Криму кількох українських шкіл. З поверненням Криму під владу СРСР, ці школи знову були закриті. Заново українські школи в Криму з’явилися вже лише після передачі Кримської області під контроль УРСР. Втім, у 60-х українська мова як основна використовувалася лише у трьох школах-інтернатах півострова.

Факт 12. У грудні 1991 року, під час референдуму про незалежність, 54% жителів півострова проголосували за входження Криму до складу України. В Севастополі про бажання ввійти до складу України висловилось 57% жителів.

Джерело: km.ru

І наостанок. Електро- та водопостачання Криму, переважною мірою, здійснюється з території України. Залізничне та шосейне сполучення Крим має лише з територією України. З територією Росії існує лише морське та паромне сполучення. На 90% постачання продуктів харчування та промислових продуктів у Крим здійснюється з території України. Також Крим є одним з найбільш дотаційних регіонів України – його доходи втричі менші за видатки, що фінансують з держбюджету України. 

 

Ще інформація про Український Крим:

  1. В 1666 році в Криму проживало 700 тис. українців та 100 тис. татар згідно ханського перепису. Дані зібрав тодішній сучасник-історик Евлія Челебі
  2. Перший російський флот в Криму Катерина ІІ створювала на основі 200 українських човнів Запорозьких козаків. В 1789 році в Севастополі служили виключно козаки Дніпровської і Азовської флотилій під керівництвом запорожців.
  3. За згадками французького маршала Мармона в 1834 року всі корабельно будівельні доки Севастополя були збудовані українськими майстрами.
  4. Історик Многогрішний в книзі «Значение южной полосы России». —1877 р. згадував про Крим «Здесь русского населения почти совсем нет. Русский является сюда на короткое время для тяжелого заработка и, кончив свой сезон, отправляется обратно «в Россию».
  5. За один день було відправлено за межі півострова 187 859 татар. В період 1944-49 до Криму переїхало 8.173 людей, переважно з Кубані, яка як відомо складається з переселених туди у 18-19 сторіччі козаків. Також до 1953 року було переселено в Крим близько 8 тис. родин з України (Київської, Волинської області).
  6. В період з 30-их років до 1954 року Українська Радянська Республіка передала до складу Російської Радянської Республіки етнічні землі, які населяють 1 млн.100 тис українців. До 1954 року ми втратили рівноцінну за територією, абе більш родючу землю Білгородської області та Таганрогу та власне українське населення.
  7. Як в 1954 році, так і в 2014 році більшість освоєної території Криму, зокрема центр та північ півострову перебуває заселеною етнічними українцями, татарами, караїмами та кримчаками.

А які українські факти про Крим знаєте Ви? Розповідайте у коментарях!

Переглядів: 2063 | Додав(ла): volfy | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright Vovchyk ©2007 - 2024 |