Чт, 09.05.2024, 02:10Головна | Реєстрація | Увійти

Календар новин

«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входження

ВІТАЮ ВАС Гість!

Пошук

Опитування

Оцініть мій скромний сайт
Всього відповідей: 40

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET free counters


Всього онлайн : 1
Гостів: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Травень » 24 » Історик: Мазепа діяв в інтересах України
Історик: Мазепа діяв в інтересах України
04:05
Історик: Мазепа діяв в інтересах України
 
Гетьман Іван Мазепа
Гетьман Іван Мазепа - український Вашингтон, каже професор Мицик
Російське та українське міністерства закордонних справ обмінялися днями заявами з приводу українського гетьмана Івана Мазепи.

Російське МЗС заявило, що вшанування гетьмана спрямоване проти Росії, а речник українського МЗС назвав внутрішньо-державною справою України те, як самі українці мають ставитись до того чи іншого гетьмана.

Ольга Бетко розмовяляла з істориком, професором Києво-Могилянської Академії Юрієм Мициком в інтерв’ю Бі-Бі-Сі і запитала, чому в Росії так мало знають про Мазепу?

Юрій Мицик:В Росії є тільки одна людина, яка займається Мазепою. Це доктор наук Тетяна Яковлєва з Петербурга. Вона займає точку зору, близьку до української, компромісну принаймні. З нею можна дискутувати, але сам факт, що вона видала книгу про Мазепу в серії “Жизнь замечательных людей” – це про щось говорить. Все інше – це політруки, які в архівах не працюють, книжки не пишуть, але можуть лише озвучити, що скаже їм пан Медвєдєв, чи Путін. У такому контексті у мене однозначно негативне ставлення. Я знаю, чим закінчуються комісії, які створює Російська Імперія.

Бі-Бі-Сі: Днями відбувся “діалог” українського і російського міністерств закордонних справ щодо гетьмана Мазепи. Російський МЗС назвав реабілітацію гетьмана Мазепи в Україні “штучно надуманим протистоянням з Росією”. А українське МЗС відповіло, що вшанування Мазепи є внутрішньою справою України. Як би ви це прокоментували?

 Росія забуває, як вона вибивалася з-під влади Золотої орди, тоді також можна звинувачувати російських царів, Івана Третього, наприклад, у тому, що він зрадник золотоординського хана, нащадка Чингісхана
 

Юрій Мицик: Абсолютно. Ми маємо право на свій погляд на історію свого народу. Ми не забороняємо іншим дивитися, як вони вважають за потрібне. Але Мазепа – гетьман України, а не гетьман Москви був. До речі, він на Москву не ходив, а діяв в інтересах українського народу на українській землі. Таких людей в усьому світі називають героями. Наприклад, Джордж Вашингтон був героєм США, і американський народ його шанує. А з точки зору англійського короля Георга він був зрадником, так його називали. Потім самі англійці взялись за розум і визнали право американців на самовизначення і право називати лідера американської війни за незалежність героєм американського народу. Росія дивиться на Україну не як на самостійну державу, а як на УРСР, Малоросію, вони не хочуть самостійної України, тому роблять все можливе, щоб вона не відбулася.

Бі-Бі-Сі: Чому все ж така маса книжок була видана в Росії про Мазепу, а тим не менше, там зберігається офіційне негативне ставлення до нього?

Юрій Мицик: Російська імперія змінює кольори, але по суті лишається тією самою. Тому вони будуть негативно розцінювати всіх людей, явища, які цю імперію розхитували, вони не бачать права націй на самовизначення, право українців, білорусів, грузин і т. д. жити окремим незалежним від Росії життям.
Зрештою, сама Росія забуває, як вона вибивалася з-під влади Золотої орди, тоді також можна звинувачувати російських царів, Івана Третього, наприклад, у тому, що він зрадник золотоординського хана, нащадка Чингісхана. Той історичний діяч, який виступає за волю, незалежність своєї держави, однозначно розцінюється як діяч позитивний для цієї держави. Так робиться в усьому світі.
Як у Франції є Жанна Д'Арк, у Польщі Тадеуш Костюшко, Вашингтон в США, так в Україні - Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Симон Петлюра і т.д., які виступали за самостійність української держави. Мазепа, як не крути, - видатна особа в історії, блискучий економіст, меценат, покровитель православної церкви, політик, воїн. Він, звичайно, мав свої недоліки як політичний діяч, але в цілому його діяльність, його повстання проти іноземного панування однозначно розцінюється як позитив в українській історії.

Переглядів: 966 | Додав(ла): volfy | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright Vovchyk ©2007 - 2024 |